KLASSZIKUS KOKTÉLOK
Koktélcsomag 1.

DAIQUIRI
A Daiquiri a 19. század végén született Kubában, amikor Jennings Cox amerikai bányamérnök rummal helyettesítette a ginjét. Lime és cukor hozzáadásával egy frissítő, tökéletesen kiegyensúlyozott italt alkotott. Az 1900-as évek elején a Daiquiri eljutott az USA-ba, és gyorsan népszerűvé vált, különösen Ernest Hemingway és John F. Kennedy körében. Ma a klasszikus verzió mellett számtalan gyümölcsös variációja létezik.
RECEPT:
4 cl Fehér Rum
2 cl Limelé
1,5 cl Cukorszirup

SEX ON THE BEACH
Az 1980-as években egy floridai bartender találta ki ezt a koktélt, hogy népszerűsítse az új őszibaracklikőrt. A narancslé, áfonyalé és vodka tökéletes nyári frissítőt alkotott. A név a tengerparti bulik hangulatát tükrözi, és bár néha változtatnak az összetevőkön, a gyümölcsös, édes íz mindig megmarad. Ez az ital a laza, gondtalan nyári esték szimbóluma lett.
RECEPT:
4 cl Vodka
2 cl Peach Likőr
5 cl Narancslé
5 cl Vörösáfonyalé

TPALOMA
A Paloma Mexikó egyik legkedveltebb koktélja, amely a frissítő grapefruit és a tequila tökéletes egyensúlyára épül. Bár pontos eredete nem tisztázott, sokan Don Javier Delgado Coronelnek tulajdonítják, aki a legendás La Capilla bárban alkotta meg a 1950-es években. Nevét a „Paloma” (galamb) című népszerű mexikói népdalról kaphatta. A margarita citrusos alternatívájaként világszerte elterjedt, és a nyári frissítők egyik ikonikus képviselőjévé vált.
RECEPT:
4 cl Tequila
2 cl Limelé
Top up Grapefruit Soda
Hibiscus Só Crusta
Koktélcsomag 2.

ESPRESSO MARTINI
Az Espresso Martini az 1980-as években született, amikor egy modell Dick Bradsell bártendertől kért egy olyan italt, ami „felpörget és beüt egyszerre”. Így született meg a kávélikőrrel és vodkával kevert eszpresszó. Bár nem egy klasszikus martini, mégis ebben a pohárban szolgálják fel, és a kávé szerelmeseinek egyik kedvenc koktéljává vált.
RECEPT:
4 cl Vodka
2 cl Kávé likőr
1,5 cl Cukor Szirup
1 Shot Espresso

TEQUILA SUNRISE
Az 1930-as években egy arizonai bárban alkották meg a Tequila Sunrise elődjét, de a ma ismert változat az 1970-es években vált híressé. A Rolling Stones turnéitala lett, és ikonikus megjelenése – a pohár alján elterülő grenadin, a narancslé és a tequila rétegződése – miatt a nyári koktélok egyik kedvence lett. A napfelkeltére emlékeztető színei ihlették a nevét.
RECEPT:
4 cl Tequila
10 cl Narancslé
2 cl Grenadine szirup

MOJITO
A Mojito története a 16. századi Kubába nyúlik vissza, ahol a kalózok és tengerészek lime-ot és cukornádlevet kevertek a helyi párlathoz, hogy ihatóbbá tegyék. Az 1900-as években a kubai rum fejlődésével a koktél is kifinomultabbá vált. Ernest Hemingway is rajongott érte, ami tovább növelte népszerűségét. A Mojito ma az egyik legnépszerűbb nyári koktél világszerte.
RECEPT:
4 cl Fehér Rum
2-3 Gerezd Lime
1,5 cl Cukor szirup
6-8 Levél Menta
Top up Szóda
Koktélcsomag 3.

PORNSTAR MARTINI
A Pornstar Martini a 2000-es évek elején született Londonban, Douglas Ankrah bartender alkotásaként. A vaníliás vodka, maracuja püré és pezsgő kombinációja egzotikus és elegáns. Nevét merész, csábító karaktere miatt kapta. Az ital egy külön pohárban felszolgált pezsgővel érkezik, amelyet vagy önmagában, vagy a koktélba öntve lehet elfogyasztani. Azóta a modern bárkultúra egyik meghatározó itala lett.
RECEPT:
4 cl Vaníliás vodka
2 cl Passion Fruit Likőr
1,5 cl Vanília szirup
1,5 cl Maracuja püré
2 cl Limelé

NEGRONI
A Negroni Firenzében született az 1910-es években, amikor Camillo Negroni gróf az Americano koktélját gint adalékkal kérte. A kesernyés, karakteres keverék – gin, vermut és Campari – gyorsan népszerűvé vált, és az egyik legikonikusabb aperitif lett. A Negroni az olasz bárok elengedhetetlen kelléke, és világszerte az egyik legkedveltebb kevert ital, amelynek számos variációja létezik.
RECEPT:
3 cl Gin
3 cl Rosso Vermouth
3 cl Campari

CAIPIRINHA
Brazília nemzeti koktélja, a Caipirinha, a 19. században gyógyitalként indult: cachaça, lime és méz keverékével próbálták leküzdeni a betegségeket. Később a mézet cukor váltotta fel, és az ital frissítő, alkoholos élménnyé alakult. Egyszerűsége és egyedi, cukornádpárlatra épülő ízvilága miatt gyorsan elterjedt, és a brazil tengerpartok egyik legkedveltebb itala lett.
RECEPT:
5 – 6 cl Cachaca
4-5 Gerezd Lime
2 BK Barnacukor